Recept på Tiramisu (ca. 8 personer)
- 6 ägg
- 200 g socker
- 1 kg mascarpone
- 10 dl starkt kaffe
- 2 dl Marsala (Likör)
- 1 paket savoiardikex (ca. 40 stk)
- Mörk kakao
Få receptetet på dessertklassikern Tiramisu
Text Cathrine Overvad / Foto Kasper Kristoffersen
Om du ør på besæk i Köpenhamn så hittar du på en liten gata i Nørrebro-kvarteret en bit av Italien. Graziano är namnet på en ny resturang som slog upp dörrarna i våras och där familjetraditioner och italienska specialiteter är i centrum. Graziano bjuder på välsmakande toscansk matlagning och vi har haft sån tur att få deras recept på dessertklassikern vi alla älskar, nämligen Tiramisu.
Gör en god stark kaffe, gärna en espresso. Mokkakanna är också ett bra alternativ.
Låt den kylas ner och blanda med 2/3 av marsalalikören.
Dela äggen så vitorna skjils från gulorna. Spara vitorna i en skål. Vispa äggulorna med socker tills det blir ljust och luftigt.
Om du använder en rörmaskin så ska den upp på full styrka i ca. 5 minutter. Rör ner mascarponen och resten av marsalalikören.
Smaka eventuellt av med en liten fingerspets salt.
Vispa äggvitorna och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Starta med att smöra ett tunt lager av krämen i botten av en avlång form eller en hög panna.
Lägg därefter ett lager av kex som du har doppat i kaffeblandningen. De ska täcka botten helet så bryt det i mindre bitar om det är nödvändigt.
Smöra ett till lager kräm över kexen och därefter ännu ett lager kex doppade i kaffeblandningen.
Avsluta med ett lager kräm igen och sätt formen på sval, helst över natten men minst 4-5 timmar. Innan servering så strör du ett lager kakako över.
Buon appetito!
På Graziano i Köpenhamn får gästerna nöjet av kock och medägare Jonathan Balsløw Sørensens passion för det italienska köket i mysig miljö. Boka ett bord på Graziano på Møllegade 13 i hjärtat av Nørrebro, nästa gång du ska är på weekendresa till Köpenhamn och ska skämma bort dig själv och en du håller kär.