Tilbaka till journal
Livsstil - Recept

Få receptetet på dessertklassikern Tiramisu

credit-image

Text Cathrine Overvad / Foto Kasper Kristoffersen

Om du ør på besæk i Köpenhamn så hittar du på en liten gata i Nørrebro-kvarteret en bit av Italien. Graziano är namnet på en ny resturang som slog upp dörrarna i våras och där familjetraditioner och italienska specialiteter är i centrum. Graziano bjuder på välsmakande toscansk matlagning och vi har haft sån tur att få deras recept på dessertklassikern vi alla älskar, nämligen Tiramisu.

Recept på Tiramisu (ca. 8 personer)

  • 6 ägg
  • 200 g socker
  • 1 kg mascarpone
  • 10 dl starkt kaffe
  • 2 dl Marsala (Likör)
  • 1 paket savoiardikex (ca. 40 stk)
  • Mörk kakao

Så gör du

Gör en god stark kaffe, gärna en espresso. Mokkakanna är också ett bra alternativ.

Låt den kylas ner och blanda med 2/3 av marsalalikören.

Dela äggen så vitorna skjils från gulorna. Spara vitorna i en skål. Vispa äggulorna med socker tills det blir ljust och luftigt.

Om du använder en rörmaskin så ska den upp på full styrka i ca. 5 minutter. Rör ner mascarponen och resten av marsalalikören.

Smaka eventuellt av med en liten fingerspets salt.

Vispa äggvitorna och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Starta med att smöra ett tunt lager av krämen i botten av en avlång form eller en hög panna.

Lägg därefter ett lager av kex som du har doppat i kaffeblandningen. De ska täcka botten helet så bryt det i mindre bitar om det är nödvändigt.

Smöra ett till lager kräm över kexen och därefter ännu ett lager kex doppade i kaffeblandningen.

Avsluta med ett lager kräm igen och sätt formen på sval, helst över natten men minst 4-5 timmar. Innan servering så strör du ett lager kakako över.

Buon appetito!

Foto Kasper Kristoffersen



Duka ett fint bord



Loading... >