Tilbaka till journal
Livsstil - Recept

Recept på spaghetti med kantareller och miso

credit-image

Text Cathrine Overvad / Foto Frederikke Toftsø



”En del av motivationen för att göra en kokbok var att inspirera svampsamlare till att inte alltid falla tillbaka på att göra en gräddig svamppasta med deras fångst. Men helt ärligt: det finns en anledning till att det är en klassiker och denna version med miso är så god och samtidigt så simpel att man inte kan låta bli. Det är comfort food med näring till själen.” – Bodil Sofie Espersen, Naturvägledare och kokboksförfattare

Ingredienser:

400 g spaghetti
300 g kantareller (eller mer om du har haft turen med dig i skogen)
2 tsk sherryvinäger
2 tsk ljus miso
60 g rumsvarmt smör
2 dl vispgrädde
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
3-4 kvistar timjan
Svart peppar

Så gör du:

Sätt på vatten till spaghettin och koka den efter instruktionerna på paketet.

Riv de rensade och tvättade kantarellerna i lite mindre bitar om de är mycket stora och stek dem i en torr panna på mellan till hög värme tills de har dunstat av vätskan och det sprakar lite i pannan. Under tiden blandar du miso och smör till en tjock kräm. När svamparna är klara så skruvar du ner för värmen.

Häll över sherryvinäger över svamparna och koka in det tills att det inte längre sticker i näsan. Vänd ner misosmöret i svamparna tillsammans med hackad schalottenlök och vitlök och låta allting smälta ihop i några minuter innan du häller ner vispgrädde och timjan. Låt det koka ihop i några minuter.

Använd en tång till att flytta den färdigkokta spaghettin över i pannan och häll ner lite av pastavattnet för att lösa upp såsen så att varje spaghetti är täckt och klibbig av sås. Servera i djupa tallrikar och toppa med en massa svart peppar.

Loading... >