Tilbaka till journal
Livsstil

Lär dig att bemästra den svåra konsten latteart

credit-image

Text Cathrine Overvad

Drömmer du om att kunna servera en baristavärdig kaffe, så får du här den nödvändiga kunskapen för att uppnå den förfinade konstformen latteart. Lär dig steg för steg hur du uppnår krämig och silkeslen mjölk från en proffsig barista från ett av Köpenhamns trendiga rosterier och kaffebar – Yellowbird Coffee.

Vad är de typiska misstagen som folk gör när mjölken ska skummas och hur undgår man dem?

Av en eller annan anledning så börjar många med en för ljummen mjölk. Jag rekommenderar att man anvnder en så kall mjölk som möjligt då vi gärna vill ha så lång tid som möjligt på oss att arbeta med mjölken innan den blir för varm. När mjölken roterar under steamingen så byggs skum upp och ju längre tid den kan få till det, desto mer ”silky” och ”smooth” blir mjölken.



Hur spelar mjölkens textur och temperatur en roll i att lyckas med den perfekta lattearten?

Mjölken får inte bli allt för varm. En bra indikation är att när du inte kan hålla under mjölkkannan mer så ska du sluta – och helst precis innan. Låt därför alltid en hand vila under kannan medan du värmer mjölken. På det sättet får du en bättre känsla för mjölkens uppvärmning. Under tiden du värmer upp den är det viktigt att mjölken roterar och det gör den genom att man håller kannan på det precis rätta sättet i den rätta vinkeln.

Kan du ta med oss steg för steg hur man bemästrar latteart?

1. Sätt på mjölksteamern på kaffemaskinen och låt den ånga i ett par sekunder ut i luften. Det kan lätt samlas kondenserat vatten i röret som vi gärna vill få ut först så att det inte kommer ner i mjölken. Stäng sedan av igen.

2. Häll ner mjölk i en kannan och placera steamtippen i mitten av mjölkkannan precis under mjölkens yta. Tippen får inte röra kannans sidor. Vila handen under kannan för att fungerar som termometer. Sätt på steamern på full kraft och lyssna efter ett visslande ljud, sänk sedan kannan försiktigt så att steamtippen är precis över mjölkens yta i en kort sekund – så att luftbubblor skapas. Sänk sedan steamtippen tillbaka ner i mjölken.



3. Dubbelkolla mjölken. Man vill inte ha för många luftbubblor när man ska göra latteart. Det är ofta det som händer – att det antingen skapas för många bubblor eller inga alls. Man säger att mjölken ska stiga med en tredjedel, då har man bra med skum.

4. Ta mjölkkannan bort från steamern och håll i kannans handtag. Svinga runt mjölken med försiktiga handrörelser för att slå ut bubblorna. Om man bara låter mjölken stå på bordet så riskerar man att mjölken skiljer sig från skummet.

5. Häll mjölken lugnt och försiktigt ner i mitten av kaffekoppen för att inkorperera mjölken och kom helt ner till ytan med strålen från kannan och ”dra” upp genom kaffe för att skapa ett hjärtmönster.



Vilken betydelse har valet av mjölk?

Mjölken har stor betydelse för att kunna uppnå den rätta konsistensen som gör det möjligt att göra latteart. Man ska inte använda för fettsnål mjölk. Minimjölk är för fettsnål så skummet kan inte bli tillräckligt krämigt. Växtbaserad mjölk som till exempel havremjölk kan också användas men mandelmjölk har också för lågt fettinnehåll för att det ska fungera.

Har koppen en betydning för att kunna skapa fin latteart?

Höga koppar kan vara svårare att göra latteart i. Breda och låga koppar med en större, öppen yta gör det lättare att kunna styra upphällandet av mjölken.



Loading... >